Haaveesta totta – avotöissä kaupan alalla
Jaana Kopakkala on löytänyt paikkansa kaupan alalta. Parasta työssä ovat työkaverit ja tunne siitä, että osaa hommansa.
Kahdeksannella luokalla Jaana Kopakkala oli työharjoittelussa Ivalon vanhalla K-kaupalla. Hän tykkäsi työstä niin paljon, että haaveeksi jäi päästä vakituisesti kauppaan. Haave toteutui lopulta vuosi sitten, kun Jaana pääsi avotöihin Ivalon K-Supermarketille hyllyttäjäksi.
“Jaanasta on ollut meille isosti apua ja uskon, että avotyösuhteesta on ollut molemminpuolista hyötyä”, kertoo Ivalon K-Supermarketin kauppias Marko Kurkinen.
Työpäivä K-Supermarketilla
Jaana, 42, käy K-Supermarketilla töissä tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Työpäivä alkaa aina kaupalla yhdeksältä aamulla ja loppuu yhdeltä iltapäivällä. Jaana tulee työpaikalle yhdeksältä ja vaihtaa ensimmäisenä päälleen työvaatteet.
Päivän tuotekuormaa odottaessa, Jaana suuntaa kaupan puolelle järjestämään hyllyjä. Tai sitten hän kysyy maito- tai hedelmä ja vihannes -osaston työntekijöiltä, tarvitsevatko he apua.
“Jos hyllyssä tuotteet ovat hyllyn perällä, vedän niitä eteenpäin. Näin asiakas näkee, että sehän on tosiaan tuommoinen tuote”, Jaana kertoo.
Kuorma saapuu yleensä kaupalle kymmeneltä. Silloin Jaana suuntaa tuotteiden lastauslaiturille. Kuorma-autosta tulleet tuotteet “piipataan” järjestelmään ja nostetaan tasokärryn päälle.
Jaana ottaa aina yhden tasokärryn ja työntää sen kaupan puolelle hyllyjen väliin. Jaanan tehtävänä on hyllyttää eli löytää tuotteille oikeat hyllypaikat. Joskus päivän aikana kertyy niin paljon tyhjiä pahvilaatikoita, että ne täytyy viedä pahvipuristimeen ennen hyllyttämisen jatkamista.
Pahvilaatikot ovat Jaanan suurin haaste työpaikalla
Jaana tietää jo tuotteiden paikat kaupassa hyvin, mutta joskus voi tulla aivan uusi tuote. Uudelle tuotteelle Jaana etsii paikan yhdessä kaupan muiden työntekijöiden kanssa.
Ivalossa on myös paljon turisteja, jotka saattavat kysyä kaupassa apua englannin kielellä. Silloin Jaana tarvitsee usein apua toiselta työntekijältä. Jaana kertoo kyllä ymmärtävänsä englantia jonkin verran, mutta puhuminen on vaikeaa.
“Joskus hermostun, kun en saa pahvilaatikkoa auki. Sitten pitää hetki rauhoittua, ja yleensä se pahvilaatikko sitten aukeaa”, Jaana kertoo.
Jaana on kaivattu työntekijä
Jaanan mielestä parasta töissä on se, että näkee kolmena päivänä viikossa erilaisia asiakkaita. Työpaikka tarjoaa Jaanalle lämpimän lounaan, jonka hän saa käydä valitsemassa kaupan palvelutiskin valikoimasta.
Työkaverit ovat Jaanalle tärkeitä. He joskus juttelevat myös vapaa-ajalla.
“Kun en ole töissä, kassalla saatetaan kysyä, että milloin tulen töihin. Vastaan aina, että ensi tiistaina. Olen huomannut, että kyllä minua kaivataan aina”, Jaana kertoo työkavereistaan.
Jaanalle on nimetty kaupalta yhteyshenkilö, keneltä hän voi aina kysyä apua. Tosin Jaana kertoo, että kyllä kaupan kaikki työntekijät auttavat tarvittaessa. Lisäksi Ivalon toimintakeskuksella on vastuuhenkilö avotyöntekijöille. Vastuuhenkilö auttaa esimerkiksi sopimusten teossa tai jos työpaikan kanssa on muita ongelmatilanteita.
Jaanan asunnosta on näkymä Ivalojoelle
Jaana asuu vain kolmen minuutin kävelymatkan päässä Ivalon toimintakeskuksesta. Myös muut palvelut ovat kävelymatkan päässä. Jaana kertoo innoissaan asuntonsa näkymästä Ivalojoelle.
Muutamana päivänä viikossa Jaana saa asumisvalmennusta. Näinä päivinä Jaana saa päättää, mitä tehdään, olipa se sitten ruoanlaittoa tai kävelylenkkiä.
K-Supermarketin työn lisäksi Jaanalla on työtoimintaa toimintakeskuksella. Jaana tekee jonkin verran töitä toimintakeskuksen keittiöllä. Keittiötyöstä hänellä on myös aiempaa kokemusta. Ennen K-Supermarketin työtä Jaana teki avotöitä terveyskeskuksen konditoriassa.
Toimintakeskuksella Jaanalla on myös vastuutehtäviä. Hän esimerkiksi laittaa aamuisin päivätoiminnan työpajojen kuvat ilmoitustaululle. Ilmoitustaululta osallistujat ja Jaana saavat valita, mitä he haluaisivat tehdä sinä päivänä.
Torstaisin Jaana pitää muille toimintakeskuksen toimijoille uutiskatsauksen paikallisesta Inarilainen-lehdestä. Jaanan kiinnostus uutisiin tulee siitä, että aikaisemmin hän teki avotöitä lehden toimituksessa. Siellä ollessaan hän esimerkiksi kirjoitti puhtaaksi joitain lyhyitä juttuja, keitti kahvia ja vei ilmaislehtiä niiden jakelupaikkoihin.
“Minä itte rakastan lautapelejä, lautapelit on niinku minun favourite”, Jaana kertoo
päivätoiminnan suosikkitekemisestään.
Toimintakeskuksella Jaana pitää erityisesti päivätoiminnan työpajoista. Etenkin lautapelien pelaaminen, retket, uiminen, elokuvat ja karaoke ovat Jaanan suosikkeja. Jaana itse korostaa, että hänelle tärkeää on yhdessäolo. Vietettiin aikaa sitten työpaikalla tai vapaa-ajalla toimintakeskuksella.
TEKSTI Jyri Ollila
KUVA Inkeri Kinnunen
Tarina liittyy Pohjoisen Elämä omaksi (ESR) -jatkohankkeeseen. Haluamme kertoa tarinoita ympäri Suomea. Ivalossa toimii hankkeen Kohtaa mut -kahvila. Lisää tietoa saat hankkeen kotisivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (linkki vie Tukiliitto.fi-sivustolle).
Työtoimintaa, avotyötä ja palkkatyötä
- Suomessa on noin 30 000 työikäistä kehitysvammaista ihmistä. Moni heistä osallistuu työelämään eri tavoin, mutta vain noin 500–600 tekee palkkatyötä työsuhteessa.
- Valtaosa palkkatyöntekijöistä on työllistynyt tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen avulla. Huomattavasti nykyistä useammat voisivat osallistua palkkatyöhön, jos heille annettaisiin siihen mahdollisuus ja oikeanlaista tukea. Suomessa on tuhansia kehitysvammaisia ihmisiä, joilla on koulutus ja halua työntekoon. Arviolta 3000 voisi työllistyä työsuhteiseen palkkatyöhön.
- Noin 9000 kehitysvammaista henkilöä osallistuu työtoimintaan tai työllistymistä tukevaan toimintaan. Yli 2000 henkilöä toimii avotyötoiminnassa. Avotyötoiminta on tavallisilla työpaikoilla tehtävää työtä, josta kunta maksaa työosuusrahaa (0–12 euroa päivässä). Avotyötoiminnan tulisi olla reitti palkkatyöhön, mutta valitettavan usein niin ei ole.
- Päivätoiminnassa toimii noin 5000–6000 kehitysvammaista henkilöä.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Kumppaniartikkelit
Tukena edistää työelämän osallisuutta
Työ on osa hyvää elämää ja yhdenvertaista kansalaisuutta. Tukena on nostanut työelämän osallisuuden yhdeksi keskeiseksi kehittämiskohteeksi. Etsimme aktiivisesti erilaisia tapoja vaikuttaa työelämään ja edistää tukea tarvitsevien työnhakijoiden työllistymistä.
-
Tarinat
Lauluja arjen rosoiselta puolelta
Viivi Laakso rakastaa suomen kieltä, kirjoittamista ja musiikkia. Hän haluaa kertoa tarinoita ihmisistä, jotka eivät kuulu suomalaisen yhteiskunnan lottovoittajiin.
-
Tarinat
”Rahan riittäminen ahdistaa”
Helsinkiläinen Pauliina haluaisi ehdottomasti tehdä mieluummin töitä kuin hakea työkyvyttömyyseläkettä. Nyt asumistuen leikkaukset ja hintojen nouseminen kuitenkin pelottavat.