Siirry sisältöön

Tukiviesti on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lehti

Tarinat

Oskari viihtyy ulkotöissä

Oskari Vanhala on onnistunut työllistymisessä oman motivaationsa ja läheisten tuen ansiosta. Itselle sopivimpia ovat hänen mielestään työt ulkona ja luonnossa.

Oskari Vanhala on kuluneena talvena toivonut mahdollisimman sankkoja lumipyryjä. Taivalkoskella asuva 20-vuotias Oskari on nimittäin työllistynyt osa-aikaisesti kiinteistönhuoltoyhtiöön, ja hänen tehtäviinsä kuuluvat käsivoimin tehtävät lumityöt.

Millainen on ollut Oskarin polku palkkatyöhön?

Hän kertoo aina olleensa todellinen luonto- ja ulkoilmaihminen. Oskari asuu toistaiseksi lapsuudenkodissaan Metsäkylässä, mistä matkaa Taivalkosken kirkonkylälle on noin 27 kilometriä.

”Tykkään asua täällä. Harrastukset ovat lähellä, ja luonto on lähellä”, Oskari sanoo.

Hänen lempiharrastuksiaan ovat metsästäminen, kalastaminen ja muu luonnossa liikkuminen. Kotona Oskari tekee mielellään esimerkiksi puuhommia tai ajelee mönkijällä.

”Oskari on sellainen entisajan renkipoika. Hän nauttii kaikenlaisista ulkotöistä, joissa saa rasittaa itseään”, äiti Heli Räisänen toteaa.

Ensimmäiset luokat Oskari kävi läheisessä Metsäkylän koulussa, joka on sittemmin lakkautettu. Kolmannelle luokalle hän siirtyi toiseen kyläkouluun naapurikunnan Suomussalmen puolelle. Äidin mukaan pienessä koulussa pystyttiin ottamaan hyvin huomioon Oskarin tuen tarpeet.

Yläkoulun Oskari kävi pienryhmässä Taivalkoskella.

”Viihdyin sielläkin hyvin. Tekninen työ oli kivaa, ja biologia myös”, Oskari muistelee.

Pois kotoa opiskelemaan

Peruskoulun jälkeen edessä oli iso elämänmuutos, kun Oskari aloitti ympäristö- ja luonnonvara-alan opinnot ammattiopisto Luovissa Muhoksella yli 200 kilometrin päässä. Oskari asui viikot oppilaitoksen asuntolassa. Matkat taittuivat linja-autossa ensin Ouluun ja siitä eteenpäin ammattiopistolle.

”Oli aluksi vähän outoa olla pois kotoa. Mutta tykkäsin kyllä Luovista”, Oskari sanoo.

Erityisesti hänen mieleensä oli niin kutsuttu Avartti-toiminta. Avartti on nuorille suunnattu kansainvälinen harrastusohjelma, jossa suoritetaan vapaa-ajalla erilaisia tehtäviä ja kerätään niistä pisteitä.

”Tehtävissä oli siivoilua, kokkaamista, liikuntaa ja muuta sellaista. Kesäleireillä yövyttiin teltoissa. Suoritin hopeamerkin. Ne jaettiin Helsingissä saakka”, Oskari kertoo.

Ammattiopintoihin kuuluvan harjoittelun hän suoritti Iso-Syötteellä leirintäalueella ja koiravaljakkoajeluita matkailijoille järjestävällä husky-farmilla.

Oskari valmistui Luovista viime vuonna alkukesällä, ja hän pääsi heti kesäksi palkkatuella töihin paikalliselle leirintäalueelle. Työtunteja hän teki sen verran, etteivät tulot vaikuttaneet eläkkeeseen.

Kesätyössä parasta Oskarin mukaan oli tehtävien monipuolisuus.

”Sain tehdä vähän kaikkea. Olin respassa, kassalla, keittiössä ja huoltotöissä. Maalasin yhden veneen. Kaikkein mukavinta oli kierrellä eräkämpissä paikkoja tarkistamassa”, Oskari kertoo.

Hänen mukaansa palaute ensimmäisestä palkkatyöstä oli hyvää. Kiitosta saivat erityisesti asenne ja hyväntuulisuus. Työkaveritkin ovat kyselleet, milloin kohtelias ja auttavainen nuori mies tulee jälleen töihin.

”Ilman työtä elämä on sellaista olemista.”

Tuki on välttämätöntä

Kesätyön jälkeen viime syksynä muutaman kuukauden työttömyysjakso ei oikeastaan haitannut Oskaria, sillä metsästyskaudella muuta tekemistä riitti yllin kyllin. Talven tullen alkoi nykyinen palkkatyö kiinteistönhuoltoyhtiössä.

Oskari kutsutaan töihin tarvittaessa, kun lunta on tupruttanut. Työvälineinä ovat lumikola ja -lapio.

”Kaupat, huoltoasemat, asuinkiinteistöt”, Oskari luettelee työkohteita.

Äiti Heli on toiminut työllistymisessä tärkeimpänä tukena. Hän on auttanut Oskaria yhteyden ottamisessa työnantajiin, selvitellyt palkkatuen ehtoja ja ollut mukana käynneillä TE-toimistossa.

”On selvää, että ilman tukea Oskari ei olisi työllistynyt. Eikä täällä selkosilla ole saatavilla työhönvalmentajia. Minun on ollut luontevaa auttaa, sillä tunnen paikallisia yrittäjiä ja oman työni vuoksi myös tukibyrokratiaa”, Heli toteaa.

Hänen mukaansa työnantajat eivät ole karsastaneet sitä, että vanhempi auttaa tukea tarvitsevaa nuorta aikuista työnhaussa. Itse asiassa yrittäjät ovat ottaneet erittäin mielellään vastaan tietoa itselleen ennestään varsin vieraan palkkatuen hakemisesta.

Heli Räisäsen mielestä tukea tarvitsevan ihmisen palkkaamisesta olisikin syytä tehdä työnantajille nykyistä helpompaa. Tällä hetkellä esimerkiksi koottua tietoa aiheesta on vaikea löytää. Lisäksi palkkatuen ehdoissa ja määrässä voisi hänen mielestään olla enemmän vaihtelua työntekijän ja tehtävien mukaan.

”Luulen, että kyse on enemmän tiedonpuutteesta kuin varsinaisesta haluttomuudesta palkata monenlaisia työntekijöitä. Juuri sen vuoksi Oskarin kaltaiset rohkaisevat esimerkit ovat niin tärkeitä”, Heli-äiti sanoo.

Oskari kolaa lunta ison lumikasan päällä.
Tärkein työväline on lumikola.

Päämääränä palkkatyö

Oskarille palkkatyön löytäminen on ollut iso juttu. Samassa elämäntilanteessa olevien kavereiden työllistyminen on ollut paljon hankalampaa.

”Työstä saa rahaa, mutta haluan minä muutenkin tehdä töitä. Ilman töitä elämä olisi vaan sellaista olemista”, Oskari määrittelee.

Heli-äidin mukaan työt ovat tuoneet sisältöä ja rytmiä nuoren miehen arkeen.

”Ja Oskari selkeästi nauttii voidessaan olla hyödyksi.”

Helin mielestä jo erityisammattiopinnoissa selkeänä päämääränä pitäisi olla yhä useamman tukea tarvitsevan nuoren pääseminen palkkatöihin. Jo opintojen harjoittelupaikat pitäisi valita alalta, jolle nuoren vahvuudet sopivat ja johon hänellä on realistiset mahdollisuudet työllistyä.

”Juuri tällä tavoin Oskaria on tuettu etenemään askel kerrallaan. Pitää mennä rohkeasti omia vahvuuksia kohti.”

Helin mielestä liiallinen suojeleminen on karhunpalvelus nuorelle, jolla olisi potentiaalia ja haluja työllistyä. Pyrkimyksenä pitää olla nuoren oman itsenäisyyden tukeminen.

”Nuoren pitää myös oppia kohtaamaan mielipahaa ja pettymyksiä. Työelämässä tulee väistämättä vastaan kaikenlaisia ihmisiä, ja heidän kanssaan pitäisi tottua toimimaan.”

Oskarille osa itsenäistymistä on ollut yleisen edusvalvojan saaminen tueksi raha-asioihin. Eläke antaa arkeen pohjan, jonka päälle on turvallista suunnitella lisäansioita.

”Pitää oppia kohtaamaan myös mielipahaa ja pettymyksiä.”

Metsästyskortti ilahduttaa

Oskarin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu ehdottomasti palkkatöissä jatkaminen. Kesäksi on jo puhuttu uudesta työrupeamasta leirintäalueella.

Toinen iso haave on muuttaa jossakin vaiheessa omaan kotiin.

”Ei kirkonkylälle kerrostaloon, vaan jonnekin rauhallisempaan paikkaan”, Oskari suunnittelee.

Ajokortin saaminen ei ole Oskarin pettymykseksi ollut mahdollista, mutta harmitusta lieventää esimerkiksi mönkkärillä ajeleminen.

Sen sijaan metsästyskortin suorittaminen oli iso ja iloinen onnistuminen. Ahkera pänttääminen palkittiin vihdoin kolmannella yrittämällä. Oskari on osallistunut esimerkiksi jänis- ja hirvijahteihin.

”Saaliin saaminen on kivointa. Ja se kun laittaa ruokaa saaliista”, Oskari sanoo.

Hirviporukka ja metsästysseura ovat Oskarille myös tärkeä sosiaalinen verkosto.

”Lisäksi Oskari on ollut pienestä pitäen minun ja sisarustensa mukana kaikenlaisissa menoissa. Kaikki tämä kehittänyt hänen rohkeuttaan ja sosiaalisia taitojaan”, Heli sanoo.

Oskari istuu pöydän ääressä ja katsoo kameraan. Hänellä on työtakki päällä ja työhanskat käsissään.
Tulevaisuudelta Oskari toivoo esimerkiksi omaa asuntoa.

”Motivaatio kohdillaan”

Oskarin työnantaja Raimo Kananen kiinteistöhuoltoyritys Pesiölästä kertoo työllistymisen saaneen alkunsa keskustelusta Heli-äidin kanssa.

”Hän otti puheeksi, että nuorella miehellä olisi kovasti intoa töihin.”

Palkkatuen kiemuroita selviteltiin yhdessä. Raimo Kanasen mukaan paperitöitä vaadittiin jonkin verran.

”Helpommaksikin homma voitaisiin varmaan tehdä”, hän arvelee.

Toinen uudistusehdotus olisi korottaa palkkatuen osuutta työllistämisen kuluista.

”Joissakin tapauksissa saattaisi olla järkevää korvata palkka jopa kokonaan. Koituuhan päivätoiminnan järjestämisestäkin yhteiskunnalle menoja. Yrittäjä investoi ohjaamiseen myös työaikaa.”

Oskari on osoittautunut Raimo Kanasen mukaan erittäin innostuneeksi työntekijäksi.

”Motivaatio on kohdillaan. Oskari tulee aina iloisena töihin, ja hän haluaa oppia lisää.”

Kanasen mielestä tukea tarvitsevien ihmisten entistä parempi työllistyminen olisi koko yhteiskunnan etu.

”Heille itselleen työ tuo aivan varmasti rytmiä ja mielekkyyttä arkeen.”

TEKSTI Mari Vehmanen
KUVAT Pekka Väisänen

Artikkeli kuuluu teemaan (6/6)

Aktiivinen arki

Saatat olla kiinnostunut myös näistä