Mahdollisuus rentoon hengailuun
Tuu mukaan -hanke tarjoaa Jyväskylässä erityistä tukea tarvitseville nuorille tilaisuuden tavata muita samanikäisiä. Nuoret ovat itse päättäneet, mitä tapaamisissa tehdään.
Pöydällä on kasa lappuja. Niihin on kuvattu ilmeitä leveästä hymystä aina suruun asti – ja aika monta tunnetta siltä väliltä. Läsnäolijat noukkivat sen hetkiseen mielialaan sopivan ilmeen pöydän kasasta ja kertovat omista tunnelmistaan. Kwan Ranta (pääkuvassa) kertoo, että yhteiseen iltaan oli mukava tulla.
Olemme Jyväskylässä Veturitalleilla. Koolla oleva porukka osallistuu erityistä tukea tarvitseville nuorille suunnattuun Tuu mukaan -toimintaan. Ryhmä kokoontuu joka toinen tiistai. Iltojen ohjelmaan kuulu aina jotain yhteistä ohjattua tekemistä ja vapaata yhdessäoloa. Tänään on tarkoitus askarrella heijastimia.
Mutta sitä ennen fiiliskierros. Suurimmalla osalla on juuri nyt ihan hyvä mieli, mutta joku osallistujista jakaa myös mieltä painavan asian. Kun sen saa mielen päältä, voi taas keskittyä yhdessä tekemiseen ja kavereiden tapaamiseen.
Nuorten ikähaitari on laaja, sillä Keski-Suomen Kehitysvammaisten tuki ry:n koordinoima toiminta on tarkoitettu 13–29-vuotiaille. Tuu mukaan -hanke sai alkunsa erityisnuorten vanhempien ideasta.
”Jyväskylän seudulla ei ollut erityisnuorille harrastustoimintaa kovinkaan paljon. Nuoret tarvitsivat tilaisuuden tavata toisia nuoria. Vaikka nuorisotilat ovat avoimia kaikille, niitä ei koettu paikaksi, johon erityisnuori voisi noin vain tulla”, projektikoordinaattori Maiju Räsänen muistelee idean syntyä.
Hänen mukaansa erityisnuoret arkailivat osallistua vapaaseen nuorisotoimintaan. Monet heistä tarvitsevat tukea, jota ei ole tarjolla yleisissä nuorisotapahtumissa. Myös voimakkaat äänet ja valot voivat nostaa osallistumisen kynnystä.
Saavutettavuus ei ole siis vain pyörätuoliramppeja ja hissejä. Tarvitaan myös turvallinen tila ja vaikkapa tulkki, joka välittää nuoren viestit.
Erityistä tukea tarvitsevien nuorten illassa tukea tarjoavat nuorten omien avustajien ja tulkkien lisäksi viisi palkattua ohjaaja. He vetävät illan ohjelman ja kulkevat nuorten rinnalla. Paikalla on myös kommunikaatiotulkki, joka pystyy tulkkaamaan vaikkapa viittomakielelle tarvittaessa.
Diskoon ja lätkämatsiin
Tuu mukaan -toiminta sai sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta rahoituksen, ja toiminta alkoi syksyllä 2021 nuorten kulttuurikeskus Veturitalleilla. Paikalla on yleensä toistakymmentä nuorta avustajineen.
Perheiden toiveesta tapaamisia on kahden viikon välein. Osalla nuorista on muitakin harrastuksia, ja koulupäivät saattavat olla pitkiä, joten nuorten elämästä ei haluta liian kiireistä.
Ennen kaikkea toiminnassa on kyse oikeudesta osallistua. Maiju Räsänen muistuttaa, että jokaisella nuorella on oikeus tavata muita nuoria, solmia ystävyyssuhteita ja tehdä itseä innostavia asioita.
”Myös erityistä tukea tarvitsevien nuorten pitää saada osallistua toimintaan, jollaista he itse haluavat”, Maiju Räsänen tähdentää.
Jyväskylässä on tarjolla jonkin verran liikuntaharrastuksia erityisnuorille. Partio tarjoaa sisupartiota. Mutta kaikki eivät halua urheilla tai käydä partiossa. Joskus on kiva yksinkertaisesti hengata samanhenkisten kavereiden kanssa ilman tiukkaa ohjelmaa.
Iltojen toiminta perustuukin nuorten omiin toiveisiin. Kun nuorilta kysyttiin ideoita, esiin nousi ehdotuksia diskosta lätkämatsiin. Disko toteutuu tänä syksynä, lätkämatsissakin on käyty.
”Vastaan on tullut monenlaisia yllättäviäkin asioita. Esimerkiksi se, ettei epilepsiaa sairastava nuori voi osallistua vilkkuvien valojen ja kovien äänien tapahtumaan. Omassa diskossa tämä pystytään ottamaan huomioon”, kertoo Maiju Räsänen.
Porukalla on pelattu myös minigolfia, käyty pulkkamäessä ja järjestetty ihka oma taidenäyttely.
Taidenäyttely toteutettiin alusta asti nuorten voimin. Taideteosten tekemisen lisäksi nuoret muun muassa olivat mukana ripustamassa teoksia ja järjestämässä avajaisia. Näyttely sai suuren suosion.
Herkuttelu huipennuksena
Lokakuisessa tiistaitapaamisessa on 17 nuorta avustajineen. Ryhmä jakautuu kahteen eri tilaan askarteluhetkeä varten.
Joni Kaikkonen, 15, käy Tuu mukaan -tapahtumissa mielellään. Hänellä on muitakin harrastuksia, kuten uinti ja yleisurheilu, mutta myös Veturitallin illoissa on hänen mielestään mukava käydä. Siellä on myös tuttuja kavereita.
”Selkä pystyssä ja hyvä mieli”, Joni summaa omat tuntonsa yhteisistä illoista.
Jonin mielestään parasta on kuitenkin illan päätteeksi oleva vapaa osuus. Silloin voi nauttia Kahvila Kiskon herkullisista antimista tai tehdä vapaasti mitä haluaa.
Samaa mieltä tuntuu olevan suurin osa illan kävijöistä. Kahvilan tiskillä on nopeasti jono, kun askarteluhetki päättyy. Eikä ihme, tarjolla on hyviä leivonnaisia edulliseen hintaan.
”Samalla nuorilla on mahdollisuus harjoitella tärkeitä asiointitaitoja ja kahvilassa toimimista”, Maiju Räsänen sanoo.
Jokainen saa valita itselleen leivonnaisen ja juoman Tuu mukaan -hankkeen piikkiin. Moni ostaa vielä lisäksi jotain omilla rahoillaan.
Tuu mukaan
- Keski-Suomen Kehitysvammaisten tuki ry:n hanke, jonka tarkoituksena on eri tavoin tukea nuorten osallisuutta.
- STEA-avustus vuosille 2021–2023.
- Tavoitteena kehittää mielekästä ja esteetöntä vapaa-ajantoimintaa erityistä tukea tarvitseville nuorille ja nuorille aikuisille.
- Nuoret otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun.
- Yhteistyökumppaneina Jyväskylän kaupunki, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän seurankunnan erityisnuorisotyö, TaTu ry sekä Jyväskylän Me itse -ryhmä Mataran menevät.
Poikaystävä toi mukaan
Mandi Ahtilinnan lautasella on herkullinen mokkapala. Hän löysi tiistai-iltoihin poikaystävänsä vanavedessä ja on ollut mukana kuluneen syksyn. Jyri Termas on käynyt illoissa jo pidempään.
Mandilla on ohjaaja mukana, kuten muissakin asiointitilanteissa. Mandi asuu pienryhmäkodissa, jossa on aina paikalla myös henkilökuntaa. Mandin ohjaaja Juuso Suojasalmi vierailee Veturitallilla ensimmäistä kertaa ja kehuu hänkin sitä oikein mukavaksi paikaksi.
Mandin mielestä tiistaitapaamisissa on mukavaa myös se, että voi tutustua uusiin ihmisiin, ja tavata tietenkin myös Jyriä, joka istahtaa hymyillen Mandin viereen.
Veturitallilla on samaan aikaan Tuu mukaan -ryhmän kanssa muutakin toimintaa. Pelihuoneessa pelataan, pingispöytä on ahkerassa käytössä, joku soittaa pianoa. Maiju Räsäsen mukaan erityistä tukea tarvitsevat nuoret ovat sujahtaneet hyvin mukaan nuorisotilojen meininkiin.
Tuu mukaan -toiminta tarjoaa erityistä tukea tarvitseville nuorille yhteisiä kokemuksia ja mahdollisuuden olla osa porukkaa. Illoissa käy tiivis ydinporukka, jotkut tulevat silloin tällöin ja aina joskus on mukana joku uusikin.
Omana itsenä
Niko Korhonen on paikalla ensimmäistä kertaa mutta kertoo avustajiensa Teemu Sotamaan ja Jaakko Pohjosen välityksellä, ettei käynti jää taatusti viimeiseksi. Uudestaankin tullaan. Nikolla on kivaa.
Aada Mustamäki, 20, on käynyt Veturitallin illoissa alusta saakka. Sähkökitara kainalossa kielii, että muitakin harrastuksia löytyy. Tiistai-illoissa hänelle tärkeää ovat yhteiset jutut. Hän on saanut tapaamisista myös uusia ystäviä.
Ulkopuolisen silmin illassa on parasta, että jokainen saa olla mukana juuri sellaisena kuin on. Jos ei huvita jutella, ei tarvitse. Kaverin vieressä istuminen riittää sosiaaliseksi kontaktiksi.
Jos taas tekee mieli kertoa kurjasta tai kivasta päivästä, löytyy kuulija. Löytyy myös kommunikaatiotulkki, joka on valmis viittomaan tai muuten välittämään viestiä.
Nuorteniltojen rinnalla on toiminut Seikkailijoiden kerho. Sekin syntyi nuorten toiveesta. Seikkailijat menevät yhdessä paikkoihin ja tilanteisiin, joihin ei välttämättä yksin uskaltaisi mennä. Retki jääkiekko-otteluun toteutettiin juuri Seikkailijoiden kerhon kautta.
Hankkeen rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Päätöstä mahdollisesta jatkosta odotetaan joulukuussa.
TEKSTI Marja Aaltio
KUVAT Mikko Vähäniitty
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Yhdistyksistä
Tukiviesti – aito läheisten ääni
Tukiviestin siirtyessä verkkojulkaisuksi on aika muistella lehden vaiheita. Lehti on ollut jäsenille tärkeä tuki ja tiedonlähde jo yli 50 vuotta.
-
Yhdistyksistä
Kuinka käy palveluiden?
"Piti tulla leveämmät hartiat, mutta palvelut ovatkin vähentyneet." Pirkanmaan tukipiiri ja vaikuttamistyöryhmä löysivät yhdessä paljon vaikuttamisen paikkoja.
-
Yhdistyksistä
Riittävä rahoitus syntyy pienistä puroista
Muotinäytöksiä, säätiöitä, osallistuvaa budjetointia... Yhdistysaktiivit eri puolilta Suomea kertovat, miten he ovat onnistuneet löytämään uusia varainhankinnan tapoja. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti yllättäviäkin rahoituskanavia.