Siirry sisältöön

Tukiviesti on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lehti

Uutiset, Yhdistyksistä

Pois neljän seinän sisältä

Jouni Ronkainen aloitti vapaaehtoistoiminnan ja perusti uuden Eräuistin-ryhmän, koska valmiista kerhovalikoimasta ei löytynyt tekemistä juuri omaan makuun. Hän haluaa tarjota myös muille mahdollisuuden päästä luontoon.

Oululaisen Jouni Ronkaisen, 41, erästä mielipuuhaa on istuskella ulkona nuotiolla, tuijotella tulta ja vaikkapa keittää nokipannukahvit. Lisäksi hän nauttii kalastamisesta, erityisesti uistelusta ja pilkkimisestä.

”Pilkkiähän voi kesälläkin styroksin päältä”, hän huomauttaa.

Kaikenlainen eräily ja luonnossa liikkuminen tarjoavat vastapainoa esimerkiksi palkkatyölle. Jouni käy kolmena päivänä viikossa töissä kiinteistönhuoltoyhtiössä.

”Vastikään olin Rukalla kolmen päivän safarilla. Siellä tehtiinkin kaikenlaista, mihin ihan jokainen ei lähtisi mukaan. Ohjelmassa oli esimerkiksi koskikelluntaa”, Jouni mainitsee.

Vuonna 2020 hän perusti Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:n yhteyteen uuden harrastusryhmän. Sen nimi Eräuistin kiteyttää hyvin toiminnan sisällön.

”Ehdotin ryhmää yhdistykselle ihan omasta aloitteesta. Mikään valmiista kerhoista ei oikein kiinnostanut minua. Ne ovat enemmän semmoisia laulupiirejä”, Jouni arvioi.

Nimen ryhmälle hän keksi itse. Logoksi löytyi valmis liekkiemoji, joka vie ajatuksen nimenomaan tulentekoon ja nuotioihin.

Vetoapua alkuun

Jouni kertoo, että yhdistys ja tukipiiri antoivat taustatukea Eräuistimen toiminnan käynnistelyyn.

”Olen saanut apua digijutuissa ja rahoituksen hankkimisessa.”

Eräuistimella on omat YouTube- ja Facebook-kanavansa sekä WhatsApp-ryhmä toiminnasta tiedottamiseen. Jounin kaveri puolestaan on auttanut ryhmän logolla varustettujen tekstiileiden teettämisessä.

”Hän kysyi, että eikö ole mitään mainostuotteita. Nyt meillä sitten on pipo, paita, lippis ja huivejakin. Pitäähän sitä ryhmällä omat kamat olla.”

Vaikka koronavuodet hieman häiritsivät kaikkea yhteistä toimintaa, Eräuistin on ehtinyt kokoontua ja tehdä monenlaisia asioita. On pidetty muun muassa pilkkikisat. Ulkoilmassa järjestettyihin pikkujouluihin osallistui 17 henkeä.

”Lisäksi on käyty ihan vaan viettämässä aikaa nuotiolla. Oulun kaupungilla on monta yleistä tulentekopaikkaa”, Jouni kertoo.

Mies kaataa kahvia pannusta kuksaan.
Jounin perustama Eräuistin-ryhmä hyödyntää ahkerasti Oulun yleisiä tulentekopaikkoja.

Irtiotto arjesta tovereille

Jounia motivoi ryhmän vetämiseen halu tarjota muillekin tukea tarvitseville ihmisille elämyksiä luonnossa.

”Minun itse ainakin täytyy päästä säännöllisesti pois neljän seinän sisältä. On pakko saada vaihtelua pelkkään kotona pyörimiseen.”

Hänen mukaansa Koillismaan vedet ovatkin käyneet vuosien varrella hyvin tutuiksi. Hienoja maisemia on tullut reissuilla vastaan paljon.

”Onhan se hienoa, kun on oikein vihreää ympärillä. Ihan erilaista kuin kaupungissa. Ja viime syksynä kävin Kitkalla. Siellä oli kyllä siistin näköistä”, Jouni sanoo.

Eräuistimen kokoontumisiin osallistuneet ovat hänen mukaansa vaikuttaneet tyytyväisiltä. Esimerkiksi Muhoksen seudulle tehty kalareissu tuntui olevan monelle mieleen.

”On kiva nähdä, miten myös toverit saavat irtioton arjesta. Ei ole kukaan ainakaan valittanut.”

Seuraavat reissut ovat jo suunnitteilla. Jouni haluaisi viedä Eräuistin-ryhmän tulevana kesänä Torniojokilaaksoon kalastamaan. Toteutuakseen matka vaatii kuitenkin rahoitusta ja taustatukea esimerkiksi kyyteihin.

Kaikille tukea tarvitseville ihmisille Jouni lähettää kannustavat terveiset: kivan yhteisen tekemisen puutetta ei tarvitse jäädä vain harmittelemaan. Aivan ominpäinkin voi polkaista pystyyn uutta toimintaa. Luultavasti lähistöllä on lisää samanhenkisiä ihmisiä, jotka lähtisivät mieluusti mukaan.

”Kannattaa aloittaa vaikka samalla tavalla kuin minä tein: soittaa lähimpään tukiyhdistykseen ja kysyä sieltä apua.”

Tukiliitto neuvoo vapaaehtoistoiminnassa

  • Tukiliiton jäsenyhdistyksilleen tarjoamat palvelut lisäävät yhdistystoimijoiden osaamista ja parantavat yhdistysten toimintamahdollisuuksia.
  • Tänä vuonna tuessa painottuvat vaikuttamistoiminnan tuki, vapaaehtoistoiminnan kehittäminen ja kehitysvammaisten ihmisten osallisuus.
  • Tukiliiton aluetoimistot sijaitsevat Kuopiossa ja Oulussa.

LISÄTIETOA:
www.tukiliitto.fi > Tukiliitto ja yhdistykset > Tuemme yhdistyksiä(siirryt toiseen palveluun)

TEKSTI Mari Vehmanen
VALOKUVAT Maiju Pohjanheimo

Saatat olla kiinnostunut myös näistä