Siirry sisältöön

Tukiviesti on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lehti

Yhdistyksistä

”Yhdistymiset ovat ainoa tie”

Tunturi-Lappi saa uuden tukiyhdistyksen, joka kattaa kolmen aiemman yhdistyksen toiminta-alueet. Outi Marttilan mukaan prosessi on vaatinut ajattelutavan muutosta.

Huhtikuun lopussa lyötiin virallisesti lukkoon, että yhdistysrekisteriin liittyy uusi Tunturi-Lapin kehitysvammaisten tuki ry. Se toimii entisten Kittilän ja Enontekiön, Muonion sekä Kolarin tukiyhdistysten alueilla. Kittilän yhdistyksen puheenjohtaja pitkään toiminut Outi Marttila kertoo, että asiaa on valmisteltu huolellisesti lähes pari vuotta.

”Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun Muonion oma tukiyhdistys lakkautettiin. Huomasimme täällä Kittilässä jossain vaiheessa, että jäsenkunnasta alkoi merkittävä osa olla muoniolaisia.”

Lopullista lisävauhtia uuden yhdistyksen suunnitteleminen sai Outi Marttilan mukaan, kun myös Kolarin yhdistys lopetti toimintansa.

”Saimme STEA:lta rahoitusta, jonka ehtona oli myös kolarilaisten kutsuminen mukaan ja heidän huomioimisensa toiminnassa. Tämä rahoitus on ollut ratkaiseva sysäys.”

Lisäksi Outi Marttila kiittää Tukiliiton ja erityisesti johtavan järjestöasiantuntija Ritva Stillin antamaa neuvontaa käytännön yksityiskohtien miettimisessä.

Pitkät etäisyydet

Uunituore Tunturi-Lapin yhdistys kattaa maantieteellisesti suuren siivun pohjoisinta Suomesta. Etäisyydet alueen kuntakeskusten välillä ovat pisimmillään jopa yli sata kilometriä. Outi Marttilan mukaan laaja alue asettaa omat vaatimuksensa tulevalle toiminnalle.

”Jo ennen virallista yhdistymistä olemme suunnitelleet kaikkien Kittilässä pidettävien tapahtumien ajankohdat julkisen liikenteen aikataulujen mukaan. Enontekiöstä on ehtinyt tapahtumiin sopivasti bussivuorolla.”

Tämän tarinan ryhmäkuva onvuoden 2022 ruskaretkeltä, jossa oli jo mukana osallistujia kaikista uuden yhdistyksen alueen kunnista. Yhteistyö on tuttua!

Outi Marttilan mukaan tulijat ovat ihailtavan sinnikkäästi jaksaneet köröttää pitkät bussimatkat päästääkseen tapaamaan muita. Pitkämatkalaiset on huomioitu myös siten, että tapahtumat alkavat ruokailemisesta.

Jatkossa toiminnassa on tarkoitus hyödyntää yhä enemmän myös erilaisia etäosallistumisen mahdollisuuksia kuten videoyhteyksiä.

Yhdessä tasavertaisesti

Muutosta on Outi Marttilan mukaan tarvittu myös asenteissa. Kaikkien on täytynyt luopua halusta vahtia tarkasti vain oman paikkakunnan etua.

”Esimerkiksi täällä Kittilässä ei saa olla ajatusta, että nyt meidän resurssejamme käytetään muissa kunnissa asuvien jäsenten hyväksi. Olemme virallisestikin kaikki yhtä ja samaa porukkaa. Tämä on yhteistyötä eikä mitään tuolileikkiä.”

Entistä laajempi alue merkitsee myös sitä, että saamelainen kulttuuri otetaan yhä enemmän toiminnassa huomioon. Jo aiemmin sitä on tuotu esiin esimerkiksi tapahtumien esiintyjiä valittaessa.

Niin ikään paikallisesta päätäntävallasta on Outi Marttilan mukaan tärkeää pitää huolta. Eräs tärkeä kysymys on tukiyhdistyksen valta valita jäsenet toiminta-alueen eri kuntien vammais- ja vanhusneuvostoihin.

”Ei voi olla niin, että kittiläläiset päättävät edustajat Kolarin, Muonion tai Enontekiön vammais- ja vanhusneuvostoon. Asia kuuluu oman kunnan jäsenille. Ja tämä on muuten kysymys, joka kaikkien muidenkin yhdistymistä miettivien tukiyhdistysten eri puolilla Suomea tulee huomioida.”

Ei aukkoja karttaan

Outi Marttila uskoo, että samanlaisia prosesseja nähdään tulevaisuudessa monissa muissakin paikoissa.

”Yhdistymiset ovat pienempien paikkakuntien ainoa keino jatkaa toimintaa. Ilman yhdistymisiä Suomen karttaan jää aukkoja, joissa ei ole toimijaa pitämässä ääntä kehitysvammaisten ihmisten ja heidän läheistensä puolesta.”

Uuden Tunturi-Lapin yhdistyksen Outi Marttila määrittelee olevan jatkossakin toimija, joka järjestää ei-lakisääteisiä palveluita ja toimintaa tukea tarvitseville ihmisille ja heidän läheisilleen yhteistyössä Tukiliiton kanssa.

”Hyvinvointialue on toinen tärkeä kumppani”, hän lisää.

Outi Marttila jatkaa uuden yhdistyksen hallituksessa. Puheenjohtajana aloittaa Pirkko Rauhala Muoniosta.

TEKSTI Mari Vehmanen
KUVA Markku Hamari

Apua yhdistymispohdintoihin

  • Moni asia voi saada miettimään yhdistyksen jatkoa. Aktiivit ovat ehkä uupuneita, uusia toimijoita ei saada hallitukseen, jäsenmäärä vähenee eikä nykyinen yhdistysrakenne enää toimi. Tällöin on tärkeää pitää Tukiliittoa ajan tasalla ja hyödyntää liiton asiantuntemusta ajoissa.
  • Järjestöasiantuntija kertoo yhdistymisen hyödyistä, käytännön toteutuksesta ja prosessissa huomioitavista asioista. Hän myös tukee ja opastaa yhdistymisprosessin suunnittelussa ja toteuttamisessa.
  • Yhdistyminen voi olla pitkä prosessi. Yhdistys voi hakea siihen Tukiliitolta toimintarahaa. Hakuaika on tammikuussa. Ensi vuonna Tukiliitto ryhtyy yhdessä tukipiirien kanssa kehittämään yhdistysrakenteen muutosta.
  • LISÄTIETOA: johtava järjestöasiantuntija Ritva Still, ritva.still@tukiliitto.fi ja 050 569 5360.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä