Siirry sisältöön

Tukiviesti on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lehti

Kumppaniartikkelit

Tukena Tapiontuvassa asuu onnellinen mies

Eetu Koikkalainen muutti vuodenvaihteessa ensimmäiseen omaan kotiinsa vasta valmistuneeseen Tukena Tapiontupaan Lappeenrantaan. Samalla toteutui toive omasta keltamustasta Lappeenrannan SaiPa -kodista.

Eetu Koikkalainen valmistautui huolella muuttoon osallistumalla muuttovalmennukseen yhdessä äitinsä Marika Wikström-Koikkalaisen ja isänsä Sami Koikkalaisen kanssa. Oli hyvä pysähtyä aika ajoin yhdessä muuttoasioiden äärelle ja valmistautua pikku hiljaa elämänmuutokseen. Eetulle tärkeintä oli päästä katsomaan tulevaa kotia harjannostajaisiin, jonne isovanhemmatkin hänen ilokseen pääsivät mukaan.

”Oli juuri oikea aika Eetun muuttaa omilleen”, Marika toteaa. Eetu oli hänen mielestään jo kyllin kypsä itsenäistymään ja odotti kovasti muuttoa omaan kotiin.

”Muutto sujui uskomattoman hienosti”, Sami sanoo.

perhe yhteishalauksessa
Vanhemmat Marika Wikström-Koikkalainen ja Sami Koikkalainen ovat Eetulle rakkaita ja itsenäistymisen jälkeenkin tärkeitä.

Haikeutta ja itsenäistymisen iloa

Eetu jätti muuttaessaan tyhjän tilan kotiin ja kotipihaan. Isä kaipaa saunakaveria, mummo lenkkikaveria, naapurit laulavaa talonmiestä ja äiti ihmettelee ihan muuten vaan kotiin tullutta hiljaisuutta. Iloista postimiestä ja laulelevaa ruohonleikkaajaa on monella ikävä. Myös nuoremmista sisaruksista on tuntunut haikealta.

”Äitiä ja isää vähän itketti, kun ensimmäinen lapsi lähti maailmalle”, Eetu muistelee. Marika ja Samikin kertovat, että kyllä siinä kyynel tuli silmäkulmaan, kun hartaasti odotetun muuton aika koitti.

”Minusta on tullut aikuinen mies”, Eetu toteaa.

”Haikealta tuntui, vaikka tiesi, että Eetu tulee varmasti viihtymään uudessa kodissa”, Sami sanoo.

Tapiontupaan muutti monta Eetulle lapsuudesta saakka läheistä ystävää, joiden kanssa on käyty samat koulut ja monet yhteiset harrastukset, vietetty yhdessä syntymäpäivätkin. Tämä helpotti sekä muuttajien että vanhempien sopeutumista. Ystävät ovat olleet Eetulle aina äärimmäisen tärkeitä.

Äiti, isä, sisarukset ja isovanhemmat ovat Eetulle rakkaita ja edelleen todella tärkeitä. Eetu kertoo kutsuvansa heitä mielellään kylään uuteen kotiinsa. Vanhempien mukaan Eetu viihtyy niin hyvin Tapiontuvassa, että häntä on pitänyt ihan pyydellä käymään lapsuudenkodissa. Videopuheluita soitellaan puolin ja toisin melkein päivittäin.

nuoret löhöilevät sohvalla kasassa
Ystävien luona on hauska kyläillä Tapiontuvassa. Ella-Maria Kouvo (kesk.) ja Anna-Liisa Pettinen ovat Eetulle tuttuja alakoulusta alkaen.

Haaveena keltamusta SaiPa-koti

Jääkiekko ja Lappeenrannan SaiPa ovat kuuluneet Eetun elämän rakkaimpiin asioihin pienestä pitäen. Rakkaus lajiin alkoi, kun hän pääsi yläkoululaisena avustamaan A-junnujen joukkuetta. Tänä päivänä hän työskentelee SaiPan edustusjoukkueen arvostettuna ja pidettynä huoltomiehenä.

”Pesen pelaajien paidat ja täytän juomapullot”, Eetu kuvailee. Hän kertoo olevansa töissä aina kotiotteluissa ja pääsevänsä välillä kunniapaikalle aitioon.

”Ensi kaudella kannustan SaiPan voittoon!”

Siitä se ajatus sitten lähti – Eetu suunnitteli ja toteutti uuteen kotiinsa ”Saipa-miehen keltamustan Saipa-huoneen”. Eetun kodin sisustuksessa onkin kovasti keltamustaa ja vaatetelineessä pitkä rivi SaiPan pelipaitoja.

”Ylpeästi keltamusta SaiPa -tuolin maalasin ihan itse jo syksyllä koulussa”, Eetu kertoo. Tuoli valmistui Step-koulutuksen taidelinjalla Ruokolahdella, missä Eetu opiskelee taideaineita ja arjen taitoja. Tuoli on kunniapaikalla Eetun olohuoneessa.

""
Ylpeästi keltamusta SaiPa -tuolin Eetu maalasi itse syksyllä koulussa.

Kotiin on aina hyvä tulla

Eetu Koikkalainen elää omannäköistään ja hyvin aktiivista arkea. Arkipäivät kuluvat opiskelemassa, viikonloput usein jäähallilla ja arki-illat täyttyvät harrastuksista. Liikunnallinen nuori mies kilpailee SM-mitaleista judossa, käy kuntosalilla ja tanssitreeneissä.

”Kotona on hyvä rentoutua. Keitän iltateen, laitan iltapalan, istun sohvalle ja katson telkkarista jääkiekkoa”, Eetu kuvailee. Kotiin on aina hyvä tulla.

”Minä oikein nautin, kun voin omassa kodissa kuunnella linnunlaulua ja katsella ikkunasta naapuripihassa leikkiviä lapsia.”

Vanhempien mukaan Eetu on saanut aina itse päättää harrastuksistaan ja tehdä omaa elämäänsä koskevia valintoja. Heidän mielestään Eetu elää nyt juuri omannäköistään, hyvää elämää.

”Meillä on aina ollut pieni huoli Eetun tulevaisuudesta. Nyt tuntuu, että huolet ovat vierähtäneet pois”, Marika toteaa.

”Eetu elää todella hienoa elämää! On oma koti, tuki ja turva, ystävät, työ rakkaan jääkiekon parissa ja harrastukset”, Sami pohtii. Eetu myös osaa iloita arjen pienistä asioista.

TEKSTI JA KUVAT Elina Leinonen

Tukena-kodit

  • Jo yli 40 Tukena-kotia eri puolilla Suomea.
  • Lähes 700 tyytyväistä asukasta.
  • Lue lisää kodeistamme: tukena.fi/kodit.
pahvikäärijä ja tyttö
Jokaisen nuoren koti on omannäköinen. Ella-Maria Kouvo sai kotiinsa tupaantuliaislahjaksi pahvisen Käärijän.