Teema Saako tästä puhua?
Ennakkoluulot, myös omat. Ableismi. Vammaisuuden hierarkiat. Stigmat. Päihdeongelmat. Haastava käytös. Ylisuojelu... Kevään teemakokonaisuudessa mennään suoraan kohti aiheita, joista on kaikkein vaikein puhua. Sellaisten äärellä Sofia Tawast kirjoitti Finlandia-palkitun kirjan – ja teki kiertomatkan äidiksi, joka alun perin halusi olla.
-
Tarinat
Sofia Tawast ja kaikki vaikeat aiheet
Kaikki alkoi vaikeudesta sanoittaa henkilökohtaista ristiriitaa. Hämmentynyt äiti ryhtyi purkamaan ”valhetta” ja päätyi suurelle yhteiskunnalliselle tutkimusmatkalle. Finlandia-palkitulla kirjailijalla on myös pari ajatusta vammaisaktivismin brändiuudistukseen.
-
Tarinat
Kuinka voin auttaa lastani yli vaikean hetken?
Tukiliiton Hetki-ryhmissä voi löytää uusia työkaluja tukea tarvitsevan lapsen haastavan käyttäytymisen ennaltaehkäisyyn. Vuorovaikutuksen parantaminen toimii aina paremmin kuin yritykset muuttaa lasta.
-
Sanottua
Saa puhua!
Ongelmiin on mahdollista löytää ratkaisuja vasta, kun niiden olemassaolo on tunnustettu. Tukiviestin teematuottaja Mari Vehmanen kutsuu vaiettujen aiheiden äärelle.
-
Tarinat
Kun lapsi lyö
Lapseni kuormittuu paljon herkemmin ja erilaisista asioista kuin neurotyypillinen lapsi. Stressaantuneena tai kuormittuneena hän saattaa käyttäytyä väkivaltaisesti. Hän pyrkii poistamaan stressin aiheuttajan omilla keinoillaan, jotka eivät aina ole niitä parhaimpia.
-
Uutiset
Ennakkoluulot estävät tuen saamista
Tukea tarvitsevat lapset kärsivät, kun perheitä kohtaavilla ammattilaisilla on kaavamaisia käsityksiä maahanmuuttajataustaisista perheistä. Puheterapeutti Heli Järvinen näkee työssään tilanteita, joissa lapsen tuen tarve tulkitaan kulttuurista johtuvaksi. Pahimmillaan tämä estää oikeanlaisten palveluiden tarjoamisen.
-
Tarinat
Kalja auttaa pahaan oloon – ja sitten lisää sitä
Mitä tekisin juomisen sijasta, kun pitkästyttää tai harmittaa? Kuinka kieltäydyn kaverin tarjoamasta kaljasta? Tässä vertaistukiryhmässä päihteistä puhutaan kiertelemättä.
-
Oikeudet
Ylisuojelua vai suojelua – rajoittamista vai mahdollistamista?
Miten itsemääräämisoikeus toteutuu asumisen arjessa – sen ratkaisee käytännössä se, millaista tukea ihminen saa. Mirikle Nousiaisen mielestä on veteen piirretty viiva, milloin rajoittaminen auttaa tukea tarvitsevaa ihmistä ja milloin se on hänelle haitaksi.
-
Sanottua
Kaltoinkohtelu näkyväksi
Esiin nousseet tapaukset osoittavat, että tukea tarvitsevien ihmisten palveluissa kokema kaltoinkohtelu on todellinen ilmiö. Tarvitsemme toimenpideohjelman kaltoinkohtelun ehkäisemiseksi, kirjoittaa Susanna Rieppo.