Aikakoneella osallisuuden jäljille
Osallisuus-teatterin aikakone vie läpi vuosikymmenten ja lähes 1500 yhteisöelokuvan. Ari Impola ja kehitysvammaisten ihmisten tekijäyhteisö tekee haaveista totta Satakunnassa.
”Käynnistetään aikakone!”
Osallisuus-teatterin näyttelijät ovat tulleet lavalle aikakoneen kanssa. Se puhisee ja savuaa, mutta lopulta käynnistyy. Aikakoneella matkataan jopa neljä vuosikymmentä taaksepäin – aikaan, jolloin yhteisöelokuvien, erityistaidetoiminnan ja kokemusosaamisen taival Satakunnassa lähti liikkeelle.
Aikakoneen savutessa näyttelijät ja juontajat siirtävät yleisönsä vuoden 1992 alkuun. Silloin joukko kehitysvammaisia ihmisiä kokoontui yhteen pohtimaan oman yhteisöelokuvan tekemistä. Tavoitteena oli itse käsikirjoittaa, kuvata ja tuottaa elokuvaa. Luoda kulttuuria, joka lisäisi osallisuutta ja saisi vammaisten ihmisten ääntä kuuluviin.
Tästä kokoontumisesta syntyi kehitysvammaisten videokerho KeViKe, jonka myötä alkoi kokonaisvaltaisen elokuvakasvatuksen kehitystarina Satakunnassa. Siitä nykypäivään on tuotettu lähes 1500 yhteisöelokuvaa lasten, nuorten, aikuisopiskelijoiden, seniorien ja erityisryhmien kanssa.
Nyt aikakone sauhuaa ja palauttaa katsojat hetkeksi takaisin nykyhetkeen. On syyskuu ja vietämme Satakunnan museossa ”Osallisuuden jäljillä”-näyttelyn avajaisia. Näyttely kertoo siitä, miten tähän on päädytty.
Yhteisöllisyys osallisuuden kivijalkana
Ari Impolan mukaan Osallisuuden jäljillä -näyttelyn rakentamiseen meni neljä kuukautta. Toisen laskutavan mukaan näyttelyä rakennettiin melkein neljä vuosikymmentä.
”Meiltä on kysytty, mitä olemme tehneet. Helpompi olisi vastata, mitä emme ole tehneet”, hän naurahtaa.
Ari Impola on ollut alusta asti toiminnan kantava voima: ohjaaja, kouluttaja ja tukija käytännössä kaikissa vuosikymmenien aikana tehdyissä projekteissa.
”Me teemme kokonaisvaltaista elokuvakasvatusta. Yhteisöllisyys on toimintamme kivijalka”, Ari Impola kuvaa.
Ensimmäisen elokuvan nimi oli ”Todellinen elämä on tekemistä haaveista totta”. Ja nimi oli enne. Elokuvien ja muiden tuotantojen lisäksi Impolan elämäntyö on luonut valtavasti osallisuutta Satakuntaan.
”Todellinen osallisuus on mahdollista vain silloin, kun jokainen yhteiskunnan jäsen saa tarpeidensa mukaiset välineet ja tuen täysipainoiseen osallistumiseen”, sanoo Satakunnan hyvinvointialueen johtava ohjaaja Tarja Mannila onnittelupuheenvuorossaan.
”Osallisuuden edistäminen on koko yhteiskunnan tehtävä, mutta se alkaa jokaisesta. Meidän on kysyttävä itseltämme: Miten minä voin toimia, jotta yhteisömme olisi aidosti kaikille avoin? Miten voimme yhdessä rakentaa yhteiskunnan, jossa jokainen ihminen tuntee olevansa arvokas ja tärkeä”, Mannila lisää.
Projektin jälkeen uusi projekti
”Näyttely on kertomus menemisestä kohti tasa-arvoa ja kohti yhteyttä. Tärkeää on se, että vammaiset ihmiset ovat myös kulttuurin tekijöitä – eivät vain kuluttajia”, sanoo selkokirjailija ja kehitysvamma-alan konkari Pertti Rajala.
Hän pohti avajaisissa ajan muuttumista. ”Asenteet ovat muuttuneet. Nykyään puhutaan paljon enemmän osallisuudesta ja itsemääräämisoikeudesta kuin aiemmin. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Esimerkiksi vammaisten ihmisten itsemääräämisoikeutta pitäisi edelleen kehittää ja tukea enemmän.”
Avajaisissa on mukana tekijöitä vuosien varrelta. Keijo Nikula oli mukana jo perustamassa KeViKe:ä.
”Kyllä kannatti, paljon on saatu aikaan”, hän sanoo nyt.
Tiia Takala kiteyttää osallisuuden määritelmän tyhjentävästi: ”Se tarkoittaa sitä, että saadaan itse vaikuttaa, päättää ja tehdä yhdessä.”
Yksi merkkipaalu satakuntalaisessa kulttuurityössä on vuonna 2018 perustettu Osallisuus-teatteri, joka lähti liikkeelle Tukiliiton Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -hankkeesta. Teatteri taipuu avajaisjuhlissa myös bändiksi, joka näkyy jutun pääkuvassa.
”Yleensä teatterit ovat projekteja, jotka loppuvat, kun esitykset loppuvat. Me jatkamme seuraavaa projektia siitä, mihin edellinen jäi”, Ari Impola sanoo.
TEKSTI ja KUVAT Senni Östman
Satakunnan Järjestöpalkinto 2024
Satakunnan yhteisökeskuksen hallitus myönsi Porissa 14.11. Satakunnan Järjestöpalkinnon 2024 Satakunnan Meikäläisille merkittävästä järjestötoiminnan ja järjestömyönteisyyden edistämisestä
Satakunnassa.
Palkintoperusteluissa todettiin näin:
”Satakunnan Me Itse eli Meikäläiset tekee merkittävää työtä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi yhdessä MEKA TV:n erityisryhmien ja Osallisuus -teatterin toiminnoissa. Toiminta tarjoaa erityisryhmille mahdollisuuden osallistua kulttuuritoimintaan, mikä lisää yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä. Toiminta edistää myös erityisryhmien itsetunnon ja itseilmaisun vahvistamista, tukee mielenterveyttä, edistää kokemustoimijuutta, luovuutta ja oppimista sekä vaikuttaa erityisryhmien aseman parantamiseksi.”
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Uutiset, Yhdistyksistä
”Me olemme olemassa ja meillä on vammaisvoimaa!”
Tukiliiton kokemustoimijoita, työntekijöitä ja jäsenyhdistysten ryhmiä oli mukana Vammaisvoimaa!-tapahtumassa Helsingissä elokuun lopussa. Tapahtumassa nostettiin esiin vammaisten ihmisten merkitystä ja arvoa yhteiskunnassa.
-
Tarinat
Lätäkköön ajaminen on ihan parasta
Vilma Tirronen nauttii samoista asioista kuin muutkin ikäisensä lapset. Hän tahtoo liikkua itsenäisesti ja tehdä asioita itse. Yhdenvertaiseen osallistumiseen Vilma tarvitsee apuvälineitä ja aikuisten luovaa ajattelua.
-
Tarinat
Pienoismallien rakentajista tuli omanlaisensa perhe
Salossa kokoontuu joka arkitorstai porukka, joka rakentelee pienoismalleja, kahvittelee sekä jakaa elämän ilot ja surut. Kerhoa vetävät Taisto ”Tave” Sorola ja Hannele ”Hansu” Sorola, joille vapaaehtoistoiminta merkitsee hyvän mielen tuottamista.