Siirry sisältöön

Tukiviesti on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lehti

Sanottua

Vanhempi, päivitä tietosi seksuaalisuudesta

Tukiliiton puheenjohtaja Petri Liukkonen korostaa, että jokaisella nuorella on oikeus saada laadukasta tietoa seksuaalisuudesta.

Kirjoittaja

Petri Liukkonen

Tukiliiton puheenjohtaja

Jokaisella nuorella on oikeus saada laadukasta tietoa seksuaalisuudesta, siihen liittyvästä vastuullisuudesta ja seksuaalioikeuksista.

Kehitysvammaiset ja muut erityistä tukea tarvitsevat nuoret tarvitsevat tietoa seksuaalisuuden monimuotoisuudesta ja rikkaudesta eri elämänvaiheissa. Näin heillä on paremmat edellytykset nauttia seksuaalisuudestaan ja kohentaa hyvinvointiaan.

Seksuaalikasvatus vahvistaa nuorten hyvinvointia ja itsetuntemusta. Se edistää heidän ymmärrystään seksuaali- ja sukupuoli-identiteettien rakentumisesta.

Tarve saada luotettavaa ja ajankohtaista tietoa seksuaalisuudesta koskee kaikkia nuoria, mutta erityistä tukea tarvitsevilla nuorilla tiedon saavutettavuus on erityisen tärkeää. Selkokielinen materiaali ja visuaaliset apukeinot voivat auttaa tiedon omaksumisessa.

Nuorille on tärkeää kertoa selkokielisesti seksuaalisuuden ilmaisutavoista ja erilaisista seksuaalisista identiteeteistä. Seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli ovat synnynnäisiä, mutta ne muuttuvat läpi elämän.

Nuorille on annettava lupa kokea seksuaali- ja sukupuoli-identiteettinsä sellaisena kuin se on. Oikeus omaan sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisemiseen kuuluu jokaiselle.

Tieto lisää hyvinvointia. Erityistä tukea tarvitsevilla nuorilla voi olla puutteita jopa perustiedoissa seksuaalisuudesta. Tiedon lisääntyminen on suoraan yhteydessä hyvinvoinnin lisääntymiseen. Selkokielisyyden avulla varmistetaan, että tieto saavuttaa kaikki.

Vuorovaikutuksen tulee olla turvallista. Suuri osa erityistä tukea tarvitsevista nuorista viettää aikaa digitaalisissa ympäristöissä. Onkin tärkeää opettaa nettiturvataitoja ja kiinnittää huomiota muun muassa seksuaaliväkivaltaan, joka voi kohdistua lapsiin ja nuoriin. Grooming on yksi uhka, johon on tärkeää kiinnittää huomiota.

Erityistä tukea tarvitsevilla nuorilla voi olla puutteita jopa perustiedoissa seksuaalisuudesta.

Vanhempien voi olla aiheellista ajantasaistaa omat tietonsa, kun he keskustelevat nuoren kanssa seksuaalisuudesta. Aihepiirin käsittelystä on saattanut vierähtää vuosi jos toinenkin ‒ tai jopa vuosikymmeniä. Vanhemmatkin löytävät tiensä helposti Väestöliiton verkkosivuille(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyy ajantasaista tietoa aiheesta.

Tämän aihealueen käsitteleminen voi olla nuorelle hankalaa omien vanhempien kanssa. Tällöin on hyvä etsiä avuksi tahoja, jotka ovat erikoistuneet tarjoamaan neuvontaa ja asiantuntija-apua.

Artikkeli kuuluu teemaan (6/7)

Voimaa seksuaalisuudesta

Saatat olla kiinnostunut myös näistä