Siirry sisältöön

Tukiviesti on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lehti

Tarinat

Haaveesta totta – töissä kaupan alalla

Jaana Kopakkala on 42-vuotias aurinkoinen ja iloinen henkilö. Hän on löytänyt paikkansa kaupan alalta.

Kahdeksannella luokalla Jaana Kopakkala oli työharjoittelussa Ivalon vanhalla K-kaupalla. Hän tykkäsi työstä niin paljon, että haaveeksi jäi päästä töihin kauppaan. Haave toteutui lopulta vuosi sitten, kun Jaana pääsi avotöihin Ivalon K-Supermarketille hyllyttäjäksi.

“Jaanasta on ollut meille isosti apua ja uskon, että avotyösuhteesta on ollut molemminpuolista hyötyä”, kertoo Ivalon K-Supermarketin kauppias Marko Kurkinen.

Työpäivä K-Supermarketilla

Jaana käy K-Supermarketilla töissä tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Työpäivä alkaa aina kaupalla yhdeksältä aamulla ja loppuu yhdeltä iltapäivällä. Jaana tulee työpaikalle yhdeksältä ja vaihtaa ensimmäisenä päälleen työvaatteet.

Päivän tuotekuormaa odottaessa, Jaana suuntaa kaupan puolelle järjestämään hyllyjä. Tai sitten hän kysyy maito- tai hedelmä ja vihannes -osaston työntekijöiltä, tarvitsevatko he apua.

“Jos hyllyssä tuotteet ovat hyllyn perällä, vedän niitä eteenpäin. Näin asiakas näkee, että sehän on tosiaan tuommoinen tuote”, Jaana kertoo.

Kuorma saapuu yleensä kaupalle kymmeneltä. Silloin Jaana suuntaa tuotteiden lastauslaiturille. Kuorma-autosta tulleet tuotteet “piipataan” järjestelmään ja nostetaan tasokärryn päälle.

Jaana ottaa aina yhden tasokärryn ja työntää sen kaupan puolelle hyllyjen väliin. Jaanan tehtävänä on hyllyttää eli löytää tuotteille oikeat hyllypaikat. Joskus päivän aikana kertyy niin paljon tyhjiä pahvilaatikoita, että ne täytyy viedä pahvipuristimeen ennen hyllyttämisen jatkamista.

Pahvilaatikot ovat Jaanan suurin haaste työpaikalla

Jaana tietää jo tuotteiden paikat kaupassa hyvin, mutta joskus voi tulla aivan uusi tuote. Uudelle tuotteelle Jaana etsii paikan yhdessä kaupan muiden työntekijöiden kanssa.

Ivalossa on myös paljon turisteja, jotka saattavat kysyä kaupassa apua englannin kielellä. Silloin Jaana tarvitsee usein apua toiselta työntekijältä. Jaana kertoo kyllä ymmärtävänsä englantia jonkin verran, mutta puhuminen on vaikeaa.

“Joskus hermostun, kun en saa pahvilaatikkoa auki. Sitten pitää hetki rauhoittua, ja yleensä se pahvilaatikko sitten aukeaa”, Jaana kertoo.

Jaana on kaivattu työntekijä

Jaanan mielestä parasta töissä on se, että näkee kolmena päivänä viikossa erilaisia asiakkaita. Työpaikka tarjoaa Jaanalle lämpimän lounaan, jonka hän saa käydä valitsemassa kaupan palvelutiskin valikoimasta.

Työkaverit ovat Jaanalle tärkeitä. He joskus juttelevat myös vapaa-ajalla.

“Kun en ole töissä, kassalla saatetaan kysyä, että milloin tulen töihin. Vastaan aina, että ensi tiistaina. Olen huomannut, että kyllä minua kaivataan aina”, Jaana kertoo työkavereistaan.

Jaanalle on nimetty kaupalta yhteyshenkilö, keneltä hän voi aina kysyä apua. Tosin Jaana kertoo, että kyllä kaupan kaikki työntekijät auttavat tarvittaessa. Lisäksi Ivalon toimintakeskuksella on vastuuhenkilö avotyöntekijöille. Vastuuhenkilö auttaa esimerkiksi sopimusten teossa tai jos työpaikan kanssa on muita ongelmatilanteita.

Jaanan asunnosta on näkymä Ivalojoelle

Jaana asuu vain kolmen minuutin kävelymatkan päässä Ivalon toimintakeskuksesta. Myös muut palvelut ovat kävelymatkan päässä. Jaana kertoo innoissaan asuntonsa näkymästä Ivalojoelle.

Muutamana päivänä viikossa Jaana saa asumisvalmennusta. Näinä päivinä Jaana saa päättää, mitä tehdään, olipa se sitten ruoanlaittoa tai kävelylenkkiä.

K-Supermarketin työn lisäksi Jaanalla on työtoimintaa toimintakeskuksella. Jaana tekee jonkin verran töitä toimintakeskuksen keittiöllä. Keittiötyöstä hänellä on myös aiempaa kokemusta. Ennen K-Supermarketin työtä Jaana teki avotöitä terveyskeskuksen konditoriassa.

Toimintakeskuksella Jaanalla on myös vastuutehtäviä. Hän esimerkiksi laittaa aamuisin päivätoiminnan työpajojen kuvat ilmoitustaululle. Ilmoitustaululta osallistujat ja Jaana saavat valita, mitä he haluaisivat tehdä sinä päivänä.

Torstaisin Jaana pitää muille toimintakeskuksen toimijoille uutiskatsauksen paikallisesta Inarilainen-lehdestä. Jaanan kiinnostus uutisiin tulee siitä, että aikaisemmin hän teki avotöitä lehden toimituksessa. Siellä ollessaan hän esimerkiksi kirjoitti puhtaaksi joitain lyhyitä juttuja, keitti kahvia ja vei ilmaislehtiä niiden jakelupaikkoihin.

“Minä itte rakastan lautapelejä, lautapelit on niinku minun favourite”, Jaana kertoo
päivätoiminnan suosikkitekemisestään.

Toimintakeskuksella Jaana pitää erityisesti päivätoiminnan työpajoista. Etenkin lautapelien pelaaminen, retket, uiminen, elokuvat ja karaoke ovat Jaanan suosikkeja. Jaana itse korostaa, että hänelle tärkeää on yhdessäolo. Vietettiin aikaa sitten työpaikalla tai vapaa-ajalla toimintakeskuksella.

TEKSTI Jyri Ollila
KUVA Inkeri Kinnunen

Tarina liittyy Pohjoisen Elämä omaksi (ESR) -jatkohankkeeseen. Haluamme kertoa tarinoita ympäri Suomea. Ivalossa toimii hankkeen Kohtaa mut -kahvila. Lisää tietoa saat hankkeen kotisivuilta(siirryt toiseen palveluun).

Saatat olla kiinnostunut myös näistä