Siirry sisältöön

Tukiviesti on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lehti

Tarinat

Kohtaa mut -kahvilan vertaisohjaajat luovat rentoa meininkiä

Anne Herukka ja Mikko Nieminen työskentelevät vertaisohjaajina Kohtaa mut -kahvilassa Pudasjärvellä. Tukiliiton Elämä omaksi -hankkeet Itä- ja Pohjois-Suomessa järjestävät maksuttomia kahviloita yhteensä 17 paikkakunnalla.

Nuorisotila Pirtin oven taakse on jo kertynyt iloisesti hälisevä joukko odottamaan Pudasjärven Kohtaa mut -kahvilan aukenemista.

Anne Herukan ja Mikko Niemisen (pääkuvassa) ilta kuluu töissä vertaisohjaajina. Heti ovien auettua Anne suuntaa keittiöön ja lataa kahvit tippumaan keittimeen. Mikko lähtee houkuttelemaan kävijöitä pelaamaan kanssaan pöytäjalkapalloa.

Kumpikin oli ennen vertaisohjaajaksi ryhtymistä tottunut käymään Kohtaa mut -kahvilassa niin sanotusti riviosallistujana.

”Olen aina tykännyt käydä täällä. Saa nähdä kavereita ja viettää aikaa yhdessä. Sitten kerran Jenna ehdotti, että voisin hakea ohjaajan paikkaa”, Anne sanoo.

nainen keittää kahvia
Vertaisohjaaja Anne Herukka keittää kahvit koko porukalle.

Anne kertoo, että hankesuunnittelija Jenna Jakku-Hiivala Tukiliitosta auttoi myös työhakemuksen tekemisessä. Rekrytointi noudatti samaa kaavaa kuin työelämässä muutoinkin.

”Hakemuksessa piti kertoa itsestä ja mitä kaikkea on tehnyt. Kerroin, että olen käynyt näissä kahviloissa ja että olen ollut myös kokemustoimijakoulutuksessa”, Anne sanoo.

Eniten miettimistä oli hänen mielestään hakemuksen kohdassa, jossa kysyttiin omista vahvuuksista.

”Laitoin siihen, että mielestäni osaan auttaa toisia ihmisiä. Olen käynyt palveluavustajan koulutuksen.”

Kivaa vaihtelua

Mikko kertoo kiinnostuneensa ohjaajaksi hakeutumisesta, kun mahdollisuudesta kerrottiin erään kahvilakerran aikana.

”Ajattelin, että olisi kai se ihan kivaa vaihtelua. Tein hakemuksen. Kerroin siinä itsestäni ja mitä kaikkea olen tehnyt”, Mikko sanoo.

Anne ja Mikko tulivat ilokseen valituiksi, ja viime syksystä lähtien he ovat osallistuneet kahviloiden järjestämiseen virallisesti työntekijöinä. Tehtäviin kuuluu monenlaista käytännön järjestelyihin osallistumista ja kävijöiden viihtymisestä huolehtimista.

”Laitetaan kahvia ja mehua. Autetaan asiakkaita kaikessa. Pelataan heidän kanssaan pelejä. Lopuksi pyyhitään pöydät ja siistitään paikat”, Anne ja Mikko luettelevat.

Molemmille vertaisohjaajana toimiminen on toinen työ. Mikko työskentelee paikallisessa S-marketissa. Anne puolestaan toimii kolmena päivänä viikossa ikäihmisten avustajana.

”Siellä saapi autella vanhuksia. Keittelen heillekin kahvia, ja auttelen ruokailuissa”, hän kertoo.

mies sohvalla
Teemu Timonen-Nissi ottaa rennosti sohvalla.

Kaikki mukaan

Kohtaa mut -kahvilan ohjelmassa on tällä kertaa harvinainen hetki. Kahvilan vakiokävijä Aili Mäkinen haluaa viettää eläkkeellelähtöjuhliaan kahvilan tutussa ja mukavassa porukassa.

Takana on peräti 40 vuotta Pudasjärven kaupungin palveluksessa keittiötehtävissä. Saavutuksesta kertovat näkösälle asetut kaupungin myöntämä kunniakirja ja Ailista paikalliseen lehteen tehty juttu.

Muutoin ilta kuluu rennosti aikaa viettäen. Yksi seurue läiskii Uno-kortteja, ja jotkut tekevät värityskuvia. Vilkas puheensorina täyttää nuorisotilan.

Anne ja Mikko rohkaisevat kaikkia Kohtaa mut -kahvilapaikkakunnilla asuvia tukea tarvitsevia ihmisiä tutustumaan toimintaan.

”Kannattaa kokeilla. Tämä on hyvä juttu. Mielihyvin tänne Pudasjärvellekin saa tulla uusia mukaan. Eikä tarvitse yhtään jännittää. Enimmäkseen täällä vaan jutellaan ja hengaillaan.”

Pudasjärvellä on pyritty siihen, että kuukauden kahdesta kahvilakerrasta aina toinen pitää sisällään vaihtuvaa ohjelmaa. Joskus on jumpattu porukalla tai tehty pieniä retkiä lähiseudun kohteisiin.

Niin ikään työnhakuun Anne ja Mikko toivottavat kaikille tsemppiä.

”Rohkeasti vaan hakemuksia tekemään ja lähettämään. Jos työnhaku tuntuu yksin vaikealta, kannattaa pyytää ohjaajilta apua”, he vinkkaavat.

TEKSTI Mari Vehmanen
KUVAT Laura Vesa

neljä naista kahvilassa
AIli Mäkinen (vas.) esittelee kunniakirjaansa Sanna Pankinaholle, Jaana Mosorille ja Tarja Niemiselle. Kelpaa esitellä!
kortinpelaajat pöydän ääressä
Mika Piri (vas.), Piia Kelahaara, Anne Herukka, Jenna Jakku-Hiivala ja Jaana Mosorin kutsuvat kaikki mukaan. Kohtaa mut -kahvilassa on helppo kohdata muita.

Useilla paikkakunnilla ja netissä

  • Kohtaa mut -kahvilat ovat matalan kynnyksen avoimia kohtaamispaikkoja tukea tarvitseville ihmisille. Kahvilat kokoontuvat saavutettavissa paikoissa.
  • Tukiliiton Elämä omaksi -hankkeet Itä- ja Pohjois-Suomessa järjestävät maksuttomia kahviloita yhteensä 17 paikkakunnalla ympäri hanke-alueita.
  • Lisäksi toimintaa on netissä. Verkkokahviloihin on helppo osallistua kotoa käsin koko hankealueilta.
  • Kohtaa mut -kahviloiden kokoontumisajat ja -paikat: tukiliitto.fi > Toiminta > Tapahtumat
pöytäjalkapallon pelaajat
Samuli Poijula (vas.), Merja Nieminen ja Mikko Nieminen tuntevat pöytäfutiksen lumon.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä