Siirry sisältöön

Tukiviesti on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lehti

Tarinat

Olli Tuuren päivä koostuu kolmesta eri avotyöstä

Ivalolaisella Olli Tuurella on kolme työtä. Lisäksi hän osallistuu toimintakeskuksen päivätoimintaan.

Olli Tuuren työpäivä alkaa kello yhdeksältä työtehtävillä kirjastolla. Hän tyhjentää palautuslaatikon ja samalla toimittaa postia kirjastolle ja vie lähteviä posteja. Posteja Olli toimittaa myös kunnan rakennuksiin, esimerkiksi Ivalon toimintakeskukselle ja läheiselle päiväkodille.

Kirjastolla Olli on työskennellyt nyt jo yli kymmenen vuotta. Olli pohtii yhdessä toimintakeskuksen ohjaajien kanssa, että ehkäpä jo melkein 20 vuotta. Aivan tarkkaa aikaa Olli ei enää itsekään muista. Postia Olli on jo tuonut ja vienyt eri paikkoihin lähemmäs 10 vuoden ajan.

Kaksi työtä ei riittänyt Ollille

“Toimintakeskuksella se meni vähän seinien katsomiseksi”, Olli kertoo.

Ollilla aika ei oikein kulunut toimintakeskuksella. Puutyöt eivät olleet hänelle kovin mielekästä tekemistä ja usein hän päätyi vain istuskelemaan toimintakeskuksella. Toimintakeskuksen kehittäessä toimintamalleja Ollille heräsi tarve saada uusi työ.

Päiväkodille Olli oli jo pitkään kuljettanut postia ja hän oli siellä tuttu kasvo. Nykyään Olli suuntaa lounaan jälkeen töihin päiväkodin keittiölle, jossa hän tekee astiahuoltajan töitä yhdessä jakelukeittiön työntekijän kanssa.

Olli Tuure on kuvattu ikkunan takaa. Kuvan edessä näkyy verhot, ja verhojen raosta näkyy Olli sisällä huoneessa. Olli katselee mietteliäänä seinää päin.
“Toimintakeskuksella se meni vähän seinien katsomiseksi”, Olli kertoo. Nyt Olli tekee kolmea eri avotyötä.

Olli asuu kerrostalossa lähellä toimintakeskusta

Olli asuu omassa asunnossaan lyhyen matkan päässä Ivalon toimintakeskuksesta. Tukea asumiseen Olli saa asumisvalmennuksen muodossa. Hänen asunnostaan on lyhyt matka alueen palveluihin, ja kerrostalossa asuu muita tuttuja.

Olli osallistuu toimintakeskuksella myös päivätoimintaan. Ivalon toimintakeskuksen kehityksen seurauksena tulleet muutokset aiheuttivat ensin Ollissa hämmennystä, mutta nyt hän on jo tottunut. Etenkin uimisesta Olli tykkää ja lautapelien pelaamisesta, mutta hänelle kaikista tärkeintä on mukana olo. On tärkeää saada toimia yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Perjantaisin järjestetty erityisohjelma kuuluu Ollin suosikkeihin.

TEKSTI Jyri Ollila
KUVAT Inkeri Kinnunen

Tarina liittyy Pohjoisen Elämä omaksi (ESR) -jatkohankkeeseen. Haluamme kertoa tarinoita ympäri Suomea. Ivalossa toimii hankkeen Kohtaa mut -kahvila. Lisää tietoa saat hankkeen kotisivuilta(siirryt toiseen palveluun).

Saatat olla kiinnostunut myös näistä